Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας


Σχεδιάζει, προγραμματίζει και μεριμνά για την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
·         Μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμών.

α) Εφαρμόζει Προγράμματα δημόσιας υγιεινής που οργανώνονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλα Υπουργεία, το κόστος των οποίων βαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Υπουργείου.

 β) Εφαρμόζει έκτακτα προγράμματα δημόσιας υγείας, τα οποία εκτελούνται με έκτακτη χρηματοδότηση, αλλά και προγράμματα  δημόσιας υγείας που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·         Εκδίδει τοπικές υγειονομικές διατάξεις και λαμβάνει μέτρα σε θέματα δημόσιας υγιεινής.
·         Μεριμνά για την πληροφόρηση των δημοτών για θέματα δημόσιας υγείας ή αγωγής υγείας (πρώτες βοήθειες, υγιεινή διατροφή κ.λπ.) μέσω ιατρικών ομιλιών.
·         Οργανώνει αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες ειδικά προγράμματα (π.χ. προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής) για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
·         Οργανώνει την εθελοντική αιμοδοσία και διαχειρίζεται τη λειτουργία της δημοτικής τράπεζας αίματος.
·         Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών ή συμμετέχει σε δράσεις που αποσκοπούν στην ίδρυση και λειτουργία δημοτικών ιατρείων ή κέντρων αγωγής υγείας.
·         Έχει την ευθύνη λειτουργίας του  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ - ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ Κ.Ι.Φ.Α. που καλύπτει  Α' βάθμια και Φαρμακευτικά τους Ανασφάλιστους συμπολίτες μας.ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣÒ6-7/6/2011  Μέτρηση οστικής Μάζας στο ΚΑΠΗ Καλογρέζας σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας Δ.Δ.Υ.
 
Ò18/6/2011 Σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡ.Π.Α.)  Στην Πλατεία Σημηριώτη
 
Ò21-22-23/6/2011 Τριήμερο δωρεάν Ιατρικών Εξετάσεων με τίτλο «Νοιάζομαι για την υγεία μου» σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Ò26/9/2011Σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡ.Π.Α.) κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τις Ιωνικές μέρες
 
Ò22/2/2012 Εκδήλωση για Καρδιολογικά θέματα με τίτλο: «Από καρδιάς»
Ò20, 29/2 – 3/3/2012 Σεμινάριο Α’ Βοηθειών  σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

9/2/2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ                             
         ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ                                            
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
& ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ                                                               
                                                                      


                                                 
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας, και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, σας προσκαλούν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 στις 6 μ.μ. σε Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, με τίτλο:
«Από Καρδιάς»

Η Εκδήλωση αφορά σε θέματα Καρδιολογίας
Πρόγραμμα Εκδήλωσης
·        Έναρξη Εκδήλωσης
·        Χαιρετισμός εκπροσώπου Δήμου Ευαγγελίας Αμανατίδου Χατζηπαυλή.
·        Χαιρετισμός Δημάρχου
·        Παρουσίαση των Εισηγητών
·        Τοποθετήσεις Εισηγητών
·        Ερωτήσεις από το Κοινό.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
1.      Δημήτρης Σακελλαρίου  
Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών – Ευρωκλινική Αθηνών
Θέμα ομιλίας: “ Κάπνισμα. Ένας ύπουλος εχθρός για την υγεία μας”.

2.      Ιωάννης Ιωαννίδης
Παθολόγος- Διαβητολόγος- Υπεύθυνος διαβητολογικού ιατρείου Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν.Ιωνίας.   
            Θέμα ομιλίας : “Διαβήτης – Παχυσαρκία. Μπορούμε να τα προλάβουμε;”

3.      Μαρία Καψοκεφάλου
 Επικ. Καθηγήτρια στην Διατροφή του ανθρώπου. Γεωπονικό Παν. Αθηνών.           
Θέμα ομιλίας: “ Ζούμε καλύτερα όταν τρώμε σωστά”


25 Μαΐου 2011

 Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή του εγκέφαλου και του νωτιαίου μυελού. Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή και όπως σε όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις, ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του, αναγνωρίζοντας τα φυσιολογικά κύτταρα ως «εισβολείς».

Πιο συγκεκριμένα στη ΣΚΠ το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή τη στοιβάδα, που περιβάλλει και προστατεύει τις νευρικές ίνες, που ευθύνονται για τη μετάδοση σημάτων σε άλλα μέρη του οργανισμού. Όταν η μυελίνη φθαρεί ή καταστραφεί τα νευρικά ερεθίσματα επιβραδύνονται ή δεν μεταδίδονται καθόλου.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, δεν είναι ψυχική διαταραχή, δεν είναι κληρονομική πάθηση. Είναι πάθηση με «πολλά πρόσωπα», επειδή τα συμπτώματα διαφέρουν πολύ από ασθενή σε ασθενή και είναι ανάλογα με τα νεύρα, που έχουν προσβληθεί.

Η καταστροφή της μυελίνης μπορεί να προσβάλει τόσο τα κινητικά όσο και τα αισθητικά νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και έτσι μπορεί να επιδράσει στην κίνηση, στην αφή ή στις άλλες αισθήσεις. Μερικά συμπτώματα είναι εμφανή, άλλα όμως, όπως η κούραση, η εναλλαγή διάθεσης, η απώλεια πρόσφατης μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης, είναι συνήθως συμπτώματα ακαθόριστα ή «κρυφά» που είναι δύσκολο να περιγραφούν.

Υπάρχουν όμως μερικά συμπτώματα κοινά σε πολλούς πάσχοντες όπως:
 • Η διπλωπία ή το θάμπωμα στα μάτια
 • Η αδυναμία ή ανικανότητα του ενός ή και των δύο άκρων
 • Η αλλαγή στην αίσθηση των χεριών ή των ποδιών (π.χ. μούδιασμα, που συχνά περιγράφεται «σαν να περπατώ πάνω σε βαμβάκι»)
 • Η ζάλη ή η αστάθεια
 • Η κούραση, που είναι δυσανάλογη με τις δραστηριότητες ή η απρόσμενη κούραση
 • Η ανάγκη για συχνή ή επιτακτική ούρηση ή η δυσκολία ούρησης


15 - 22 Μαΐου 2011
Διεθνής εβδομάδα, για τον σεβασμό στη Γέννα
Περισσότερα ΕΔΩ

8 Μαΐου
Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας
(Μεσογειακής Αναιμίας)

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.


Στις μέρες μας η νόσος μπορεί να προληφθεί. Αρκεί οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις στα κέντρα πρόληψης της μεσογειακής αναιμίας, που λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Στην Ελλάδα, 3.000 άνθρωποι με θαλασσαιμία χρειάζονται τακτικά αίμα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπερνούν τις 30 μονάδες αίματος ανά άτομο το χρόνο. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την αύξηση της αιμοδοσίας στη χώρα μας.31 Μαΐου
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Στατιστικά Στοιχεία
Το κάπνισμα προκαλεί:
 • τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
 • το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
 • το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
 • το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
 • το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
 • oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:
 • Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
 • Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία:
 • Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
 • Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
 • Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
 • Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
 • Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

 17 Μαΐου
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης

    Η 17η Μαΐου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης ως μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πολύ διαδεδομένης αυτής «σιωπηλής» νόσου.
    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Στην Ελλάδα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περίπου 1 στους 3 Έλληνες του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή.
   Η υπέρταση είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας.  Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς. Αναλυτικότερα, η μη καλά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των νεφρών και των ματιών. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου